Malatya 2 Şubesi

Başkan SAKAR: Psikiyatriye Giderken İki Defa Düşünün!

Bugün kendimi iyi hissetmiyorum, yaşım gereği yada içerisinde bulunduğum ruh hali nedeniyle stresliyim, arkadaşlarımla tartıştım hatta kavga ettim ve çok gerginim dolayısıyla psikolojik bir destek almalıyım diyerek gittiğiniz bir psikiyatri polikliniğinde bir süre tedavi görüp kullandığınız ilaçlar dolayısıyla kamuda görevlendirilemeyebilirsiniz.

Kamuda görev almak isteyen vatandaşların yaşadığı ilginç bir sorun nedeniyle kamuoyunu bilgilendirmek ve ilgilileri bu konuda duyarlı kılmak adına yazılı basın açıklaması yapan Eğitim-Bir-Sen 2 No’lu (İnönü Üniversitesi) Şube Başkanı Yaşar Sakar, şunları söyledi:

Kamu görevlileri sendikası başkanı olmam nedeniyle ileride kamuda görev almak isteyen potansiyel kamu görevlisi adaylarının dikkatini çekmek istiyorum. Stres, gerginlik, kendini iyi hissetmeme, sınavda heyecan, içine kapanıklık gibi nedenlerden dolayı samimi duygularla başvurduğunuz bir psikiyatrisin önerdiği tedavi ve kullandığınız ilaçlar ileriki bir zamanda bir kamu kurumunda görev almanızı engelleyebiliyor. Yakın çevremden şahit olduğum ve mağduriyetine çok üzüldüğüm bir hadiseyi anlatmak istiyorum. Yıllar önce arkadaşlarıyla kavga eden bir gencin gerginliğini ve korku psikolojisini yenmek adına gittiği psikiyatrinin önerdiği tedavi ve ilaçlar nedeniyle kamu görevlisi olma hakkını kaybetti. Kamu görevlisi adayı olarak başvurduğu ve istenilen tüm aşamaları başarıyla geçen genç sağlık raporundan elendi. Sebebi ise sağlık raporunda yer alan ve 6 yıl önce kısa süreli de olsa kullandığı ilaçtı. Yakinen tanıdığım kesinlikle psikolojik bir rahatsızlığı ve devam eden bir tedavisi olmayan bu gencimizin yıllar önceki bir sağlık meselesi yüzünden elenmesi üzücüdür. Söz konusu durumun bugün sorun teşkil etmesi benzeri durumda olan çok sayıda gencimizin de kamuda bir görev almasına engel teşkil edebileceğini hatırlatmak isterim. Yaşadığımız yüzyılda sağlıkta kaydedilen onca ilerlemeye rağmen böylesine acı bir durum hoş olmamaktadır. Oysaki günümüzde küçük yada büyük nedenlerden dolayı yaşanılan psikolojik sorunlar için psikolog yada psikiyatriye başvurmanın gerekliliği uzmanlar tarafından sıklıkla ifade edilmektedir. Dolayısıyla sağlığınızla ilgili özelliklede ruhsal yada davranışsal sıkıntılarla ilgili başvurduğunuz poliklinik ve uzmanları tarafından kullanmanız için önerilen ilaçların gelecekte görev almak istediğiniz bir kamu kurumunda karşınıza bir problem olarak çıkabileceğini aklınızdan çıkarmayınız. Amacım burada bir yakınımın veya tanıdığımın göreve alınmamasını yada birilerini şikâyet etmek değildir. Devam etmeyen ve kısa süreli tedavilerin problem teşkil etmesinin gençlerimize yapılan bir haksızlık olduğunu düşünmekteyiz. Bir kamu görevlisi ve aynı zamanda bir sendikanın başkanı olarak söz konusu hususta vatandaşlarımızı bilinçlendirmek ve ilgililerinde bu konuda olası bir eksikliğe veya yanlışlığa müsaade etmemesini sağlamak ve dikkat çekmektir.